Var hittar du de nöjdaste medarbetarna? Vid kaffemaskinen, såklart!

Employer branding

Det är inte alltid man dricker kaffe bara för att man är kaffesugen. I fikarummet händer det så mycket mer än vad du kanske tror – här finns chansen att knyta nya kontakter, skapa djupare relationer och även få utlopp för överskottsenergi. Företagskulturens kärna föds och göds i fikapausen, och i det här inlägget berättar vi hur du drar nytta av det.

På många moderna arbetsplatser är arbetstempot högt, och det finns alltid någonting att göra härnäst. Ofta har medarbetarna även ambitiösa mål och vill hela tiden leverera bra resultat. Därför är det extra viktigt att de tar sig tiden att sträcka på benen, rensa hjärnan och komma bort från skärmen en stund – för det kommer att öka effektiviteten i längden. När arbetsgivaren själv dessutom uppmuntrar var och en till att faktiskt ta paus så visar det även att ni verkligen värdesätter varje persons möjlighet till återhämtning i den hektiska vardagen.

Spontana möten kläcker nya idéer

Att resa sig från stolen och gå och hämta en kopp kaffe sker inte alltid för att man är kaffesugen, utan ofta av ett behov av att skingra tankarna eller vara lite social en stund. Till skillnad från vad många kanske tror så pratar vi alltså inte bara jobb när vi står vid kaffemaskinen – utan ofta är det en mix av privata och arbetsrelaterade upplevelser.

Det spontana mötet uppmuntrar till att diskutera andra ämnen än vid skrivborden, vilket gör att kollegor har chansen att här komma varandra ännu närmare. Här får medarbetarna möjlighet att byta erfarenheter utan att det måste ske i ett för ämnet avsett forum. Denna typ av informalitet gör att det kan kläckas nya idéer som kanske inte hade dykt upp under ett officiellt möte. I fikastunden får de på samma sätt även ta del av spontana infallsvinklar från andra kollegor, som de inte nödvändigtvis jobbar med till vardags. Ett kompetensutbyte som kanske bidrar till en helt annorlunda lösning!  10 tips för arbetsplatsen som attraherar de rätta medarbetarna

En bra paus kommer alltså kunna resultera i både tajtare relationer och nya insikter, och sannolikt även ett och annat gapskratt. Ta vara på denna stund – här finns mycket att hämta. Uppmuntra till kreativitet i fikapausen genom att inspirera till olika aktiviteter, och se gärna till att det finns något litet ni kan bjuda på. Alla kanske inte tar en kaka varje gång de går och hämtar kaffe, men det handlar i första hand om att bekräfta fikapausen som en stund där varje person kan slappna av och känna sig uppskattad och lite extra omhändertagen.

Även en sådan liten detalj kan ha stor inverkan på medarbetarna, och göra att de blir ännu mer stolta och nöjda över sin arbetsgivare. Inte så konstigt att du hittar de nöjdaste medarbetarna vid kaffemaskinen, alltså!

Trivsel och stolthet ger tajtare relationer

På ett övergripande plan kommunicerar pausen till både befintliga och nya medarbetare att ni är en arbetsgivare som uppmuntrar till umgänge och avbrott, även i en hektisk vardag. När människor trivs på jobbet och är stolta över sin arbetsplats så har de ofta inte heller lika bråttom hem efter arbetsdagen är slut. En avslappnad fikapaus bidrar till att många inser att de har mer gemensamt än bara arbetet, och kanske börjar umgås även utanför jobbet. Relationer av detta slag stärker inte bara den privata gemenskapen, utan även förståelsen för varandra i arbetsrelaterade situationer. I förlängningen bidrar det så småningom till bättre resultat och effektivare samarbeten.

Visste du att en riktigt bra fikapaus även kan vara nyckeln till att locka nya medarbetare? Ladda ner guiden 10 tips för arbetsplatsen – så attraherar du de rätta medarbetarna och läs mer om hur du med lite hjälp kan få ännu nöjdare kollegor!

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg