ett år av hemarbete

Ett år av hemarbete: de viktigaste lärdomarna för kontoret och kulturen

Employer branding, Höj trivseln

Under året som gått har det krävts många insatser från kontorsansvariga och chefer för att fortsätta värna om medarbetarnas välmående, men även för att stärka företagens arbetsgivarvarumärke på distans. Hur har arbetet med kulturen förändrats under coronapandemin, och hur kommer kontoren att se ut framöver? Här är några insikter från året som gått!

Framtidens kontorsplatser blir ännu mer flexibla än idag

En tydlig insikt från året av hemarbete är att många företag nu i första hand börjar betrakta kontoren som en plats för möten och interaktioner mellan människor – varför de vanliga skrivbordsplatserna fasas ut allt mer till förmån för samarbetsytor. Att skapa en mer intressant arbetsplats blir viktigt både för att driva engagemang och locka medarbetarna till att vilja vara där, men också för att göra kontoret så användbart som möjligt i olika sammanhang.

Arbetsplatsen ska vara den perfekta lokalen både för kickoffer, stormöten eller utbildningsdagar såväl som privat arbete, fokuserat teamwork eller viktiga samtal. Möblemang och inredning som går att anpassa och flytta på vid behov kommer bli allt viktigare att ha med i beräkningen när man bestämmer vilket syfte kontoret ska fylla i framtiden.

Ska ni byta kontor? Så ser ni till att de nya lokalerna blir trygga och säkra för alla

 

Kreativiteten har ökat hos kontorsansvariga

Tips-till-office-managern-för-att-alltid-ligga-steget-före

Under det senaste året har många Office Managers haft väldigt annorlunda förutsättningar när det kommer till sitt dagliga arbete. När coronapandemin slog till och folk började arbeta hemifrån var det fullt upp med att försöka sköta övergången till detta på bästa sätt. När folk är på väg tillbaka är det istället viktigt att ta reda på vad medarbetarna behöver här och nu, för att underlätta detta. Under månaderna av hemarbete har kreativiteten därmed ökat enormt hos många företag, och har blivit en hygienfaktor för att göra medarbetarna nöjda och glada, även på hemmaplan. Företag har gjort roliga hemskick, uppmanat till olika hälsoutmaningar och hållit digitala aw:s och cook-alongs för att skapa uppskattning och engagemang.

Office Managerns ursprungliga funktion har gått i vila, och genom de nya förutsättningarna har kontorsansvariga och deras team utmanats på en helt ny nivå. När ens employer brand och företagskultur inte har sitt fysiska fäste på kontoret längre har många tagit ett stort kliv för att kunna fortsätta vara den där attraktiva arbetsgivaren för sina medarbetare – även på distans.

Företagskulturen i fokus när medarbetarna är utspridda

Under året har det funnits en tendens hos företag att saker sätts på paus, i väntan på återgången till kontoret – när alla är samlade och uppgifterna lättare att handskas med. Men i framtiden måste vi räkna med att alla kommer att jobba från olika platser, och att det inte går att vänta med vissa saker! Företagskulturen är ett tydligt sådant exempel. Vilken arbetsgivare vill ni vara, och hur ska ni se till att vara den – även på distans?

Många företag med unga anställda kanske lägger mer energi och pengar på att skicka hem saker till medarbetarna, för att de vet att de behöver visa uppskattning så konkret för att kunna behålla sin personal. Office Managers har behövt kroka arm med såväl avdelningschefer som HR-representanter där roller som People and Culture Managers och Mood Managers har utvecklats för att säkerställa att man aktivt fortsätter jobba med arbetsgivarvarumärket och företagskulturen, både nu och framöver.

Läs mer: Så bevarar du företagskulturen på distans

Hur utvecklar vi arbetsplatsen för framtiden?

I framtiden kommer Office Managerns roll att vara väldigt annorlunda – men med fortsatt mycket ansvar. Att värna om medarbetarnas hälsa och jobba mer aktivt med personalfrågor kommer att förbli en utmaning när vi arbetar på distans.

  • Hur säkerställer vi att vi känner oss trygga med våra kollegor och motiverade i vårt arbete när vi befinner oss på olika platser?
  • Hur kommer den fysiska arbetsplatsen att behöva förändras för att passa allas behov?
  • Hur, och var, kommer kollegorna att bo i framtiden? Kommer vi behöva flytta kontoret helt, ha remote offices på flera orter eller erbjuda kontorshotell?
  • Räcker det med att skicka hem höj-och sänkbara skrivbord, skrivbordsstol och datautrustning till nya kollegor som börjar på distans?

Allt det här är frågor kontorsansvariga måste ställa sig för att fortsätta bibehålla en välmående arbetsplats.

Lägg i ytterligare en växel inför sommaren!

Det mesta tyder på att de som arbetat hemifrån under det senaste året kommer att fortsätta göra det fram tills efter sommaren. Hösten 2021 känns kanske inte så långt borta – men därför är det ännu viktigare att lägga i en växel och hålla i det ni har byggt upp under distansarbetet!

Ge kollegorna något att se fram emot, eller bjud på en överraskning när de minst anar det. Fortsätt med era digitala luncher och walk and talks, skicka hem en sommarpresent eller beställ nya hörlurar till alla. Chefer som är riktigt måna om den personliga relationen åker hem till medarbetare för att ta en promenad, arrangerar ett coronasäkert evenemang eller håller en avdelningsfest utomhus i värmen.

Att visa uppskattning, även i det lilla, är viktigt, och att ge medarbetarna samma upplevelse oavsett om man jobbar hemifrån eller från kontoret kommer att förbli en stor prioritet för hela ledningen.

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg