pausen efter corona

Pausen efter corona – 5 trender på arbetsplatsen

Employer branding, Höj trivseln

Under coronapandemin har vi blivit allt sämre på att ta pauser under en vanlig arbetsdag. Men hur kommer pausen att påverkas när vi väl är tillbaka på kontoren så småningom, i vår nya vardag? Här är fem trender som kommer prägla pausen efter corona!

Att vårt arbete på kontoren kommer att se stora förändringar när coronapandemin är över är ett faktum. Men hur kommer våra pauser att se ut? I dagsläget har pausen fått stryka lite på foten under hemarbetet– och det är ett faktum att vi har blivit sämre på att faktiskt se till att vi får de där avbrotten i vardagen som vi behöver.

Så, hur kommer det se ut när vi kommer tillbaka till arbetsplatsen? Vad har vi vant oss vid, vad saknar vi, och hur kommer företag landet över att ha anpassat pausmöjligheterna till den nya vardagen vi lever i? Här är fem saker vi på Smiling Faces ser kommer trenda allt mer när vi börjar återgå till kontoren efter sommaren.

1. Fler fysiska pauser med miljöombyte

Under hemarbetet har det varit världens enklaste sak att fastna vid köksbordet en hel dag. Du jobbar, äter lunch och har möten med din laptop och kommer sällan från arbetet för att sträcka på benen eller göra de där korta yogaövningarna du vet är så viktiga. På kontoret har du inte längre din arbetsplats enbart vid ett köksbord – men över en hel lokal. Att pausa tillsammans med kollegor, både inomhus och utomhus, är viktigt för företagskulturen, och kommer bli ännu viktigare när vi är tillbaka på kontoren igen. Skillnaden blir att alla kanske inte kommer att stå och trängas i kön till kaffemaskinen längre, utan det blir viktigare att ta en paus från arbetet genom exempelvis walk and talks, utomhusfika och fler informella samtal med kollegorna.

Lästips: Så viktigt är det att ta paus under arbetsdagen

2. Singelförpackade varor, skalbar frukt och app-kaffe

I köken och i pentryna kommer vi se en tydlig skillnad kring hygienen, framför allt på större arbetsplatser. Mycket av de lösa varorna kommer att försvinna helt – som löste, sockerskålar och de enkla kaffepaketen. Singelförpackade varor har varit på agendan länge, men kommer att bli allt viktigare när vi kommer tillbaka till kontoren. Skalbar frukt, som bananer och clementiner, är självklara inslag i fruktkorgarna redan idag och kommer bli ännu viktigare framöver, när vi vill undvika att ta på saker som andra har tagit på. Ytterligare en framtida trend där vi följer teknikens utveckling med spänning är kaffemaskiner där du kan använda en app, istället för att trycka direkt på displayen.

Guiden till en hälsosam arbetsplats

3. Papper före porslin

I och med att pausen på kontoret sannolikt kommer att förflyttas från trånga fikarum och kök till promenader utomhus finns det också en stor övergång till produkter för engångsbruk. Istället för att sitta och prata i mötesrum kommer vi även att ha fler walk and talks med kollegorna, och en pappersmugg med lock blir då mycket enklare att ha med sig än den personliga porslinskoppen.

Många arbetsplatser har redan upplevt hur pentryn och kök snabbt blir överlastade med kaffekoppar, hur det bildas diskberg på bänkar och bord, och hur diskmaskinerna ständigt måste plockas ur. Större företag har enkelt plockat bort detta irritationsmoment genom att övergå till engångsvaror så långt det är möjligt. Pappmuggar, som exempel, är ultimat för att hålla kontoret rent och snyggt – även efter det där långa mötet i stora konferensrummet.

4. Lyxigare fika

Pausen kommer framöver att bli ännu viktigare för företagskulturen – kanske framför allt för att locka medarbetarna att vilja tillbringa tid på kontoret. För att uppmuntra medarbetare att komma till jobbet kan det därför finnas stora signalvärden i att göra både möten och pauser lite mer eftertraktade, genom att bjuda på något extra gott. Tidigare har det kanske bara varit ledningsgruppen som fått lyxiga frukostmöten, men detta är något som kommer att krypa ner på alla avdelningar.

Att lägga ett möte över lunch där lunchen ingår, att bjuda på bullar, munkar eller muffins i pausen, att ställa in en skål med nyttiga bars i telefonrummen – det skapar det där lilla extra. När medarbetare i framtiden kanske enbart kommer att åka in till kontoret två gånger i veckan så är det oerhört viktigt att få dem att trivas. Lite lyxigare fika är ett bra steg på vägen!

5. Pauser på distans

Det är en stor utmaning att leda ett företag på distans. Att bygga starkare samarbete och att värna om företagskulturen är svårt när alla arbetar hemifrån. Eftersom pausen är en så viktig del av arbetsdagen blir det också därmed en ledarskapsfråga, där chefer ännu tydligare framöver kommer att bli drivande i värdet av pausen. Kontoret övergår successivt till att bli en plats där man främst träffar kollegor och kunder, har möten eller arbetar tillsammans – men en stor del av jobbet kommer att fortsätta att ske på hemmakontoret. Därför blir det viktigt att göra goda insatser för pausen inte bara på kontoret, utan även hemma.

Att skicka hem små kaffeboxar med lite trevligt fikainnehåll, att installera en interaktiv paus-hjälpare i datorn, att ha gemensamma stegtävlingar, yoga-sessioner eller digital mindfulness är aktiviteter många företag gjort det senaste året. Åtgärder som dessa kommer inte att minska bara för att vi successivt kommer tillbaka till kontoret – snarare blir de ännu viktigare för att skapa balansen i arbetet mellan kontorsjobb och hemmajobb, och måna om pausen även på distans.

Lästips! Så bevarar du företagskulturen på distans

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg