Så hållbarhetssäkrar du fikapausen på jobbet

Hållbarhet

En hållbar paus handlar om allt från kaffet du dricker och fikarummet du befinner dig i – till människan du faktiskt pratar med. Att välja Fairtrade-märkta och ekologiska produkter är en bra start. Det är också viktigt titta på hela pausen ur ett större perspektiv – så att ni kan säkerställa att företaget fikar hållbart, varje dag!

Välj Fairtrade-märkt så långt det går

Idag finns ett flertal fikarelaterade produkter som går att få Fairtrade-certifierade och rättvisemärkta. De allra främsta är kaffe, te, socker och choklad – något som dagligen förekommer i ett stort antal fikarum runtom i landet, och som många skulle tjäna på att byta ut. Har du inte möjlighet att byta ut allt samtidigt: fokusera på kaffet! Det brukar ofta vara den största boven i fikarummet – inte minst med tanke på kvantiteten. (Vi svenskar dricker i snitt 3 koppar kaffe per person och dag!) Genom att välja Fairtrade-märkt kaffe har du snabbt bidragit till att skapa en hållbarare paus på jobbet.

Låt fikapausen få utrymme

Det är inte bara ett gott och rättvist fika som har betydelse för den hållbara fikapausen – det är precis lika viktigt att alla tar sig tid att kunna njuta av själva avbrottet i arbetsdagen! Låt pausen ta plats och bli en lika obligatorisk del av arbetsdagen som vilket möte som helst. Men kom ihåg att alla är olika och vilken typ av paus vi behöver varierar från person till person. Någon vill ta en löptur i parken, en annan behöver ett parti fussball och en dubbel espresso. Huvudsaken är att pausen ska vara något som bryter av och tillåter var och en att vila upp sig och hämta ny energi på sitt sätt. Det är så ni skapar mer hållbara medarbetare!

Lästips! Så får du medarbetarna att ta pausen de förtjänar

Byt till ekologisk frukt i fruktkorgen

Frukt, särskilt bananer, är kanske en av de främsta sakerna som man köper ekologiskt privat. Men hur är det egentligen på din arbetsplats? En ekologisk fruktkorg kanske var svårt – och dyrt – att få tag i förut: idag är det många företag som i huvudsak väljer eko. Samtidigt erbjuder många leverantörer både säsongsanpassad, ekologisk och Fairtrade-certifierad frukt i sitt sortiment, så ni kan få en lösning som passar just er.

10 tips för arbetsplatsen som attraherar de rätta medarbetarna

Introducera ett “nyttigare” fika

Fikabröd och choklad i all ära – men ett sätt att steppa upp och lyfta ert hållbarhetsfokus lite extra, både som företag och arbetsgivare, är att erbjuda nyttigare alternativ till fika. Det visar inte bara att ni månar om era medarbetares hälsa, utan bidrar också till er övergripande image som företag. Dessutom känns det både trendigt och lyxigt att ha till exempel rawbars, råsaft eller nötter som ett komplement i fikarummet – något som även kommer att uppskattas av besökare.

Fråga din fikaleverantör om hjälp – ni kan bli ännu bättre!

Känns det som om din fikapaus inte skulle kunna bli mer hållbar än den redan är? Har ni redan haft Fairtrade-märkt kaffe i flera år, köper ni bara in ekologisk frukt, mjölk och fikabröd – och är kylarna fyllda med smoothies och juice istället för läsk? Bra! Du har kommit ett långt steg på vägen – men det finns fortfarande saker att göra! Hållbarhet är inte bara Fairtrade-kaffe eller ekologiska bananer, utan så mycket mer.

Kanske kan du optimera leveranserna för att spara pengar, fylla på i tid innan något tar slut, eller skapa en mer avslappnad och kreativt betonad paus för dina kollegor? Fråga din leverantör om hjälp! De kan analysera både er förbrukning och hur fikapausen skulle kunna bli ännu hållbarare. Vi på Smiling Faces gör gärna en djupdykning i hela hållbarhetsaspekten av din fikapaus, och ser till hur ni kan minska allt från svinn till stress.

Lästips: Hur hållbart är ert företag? 10 punkter att jämföra med!

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg