paus

Så viktigt är paus under arbetsdagen

Employer branding, Hållbarhet, Höj trivseln

Hur ofta tar du eller dina kollegor en paus från era arbetsuppgifter om dagen? Nästan aldrig, svarar de flesta som själva ansvarar för sin paus. Anledningar till varför är många. Jag hinner inte, jag är inne i en uppgift, jag vill kunna gå hem tidigare – eller att arbetsplatsen helt enkelt inte uppmanar och tillåter till pauser. Men att inte ta pauser under arbetsdagen gör dig mindre effektiv och mer stressad. Vi ska berätta varför!

Rörelse i vardagen

Att stillasittande är den nya rökningen har du säkert fått höra, och faktum är att det är sant. Vi sitter alldeles för mycket idag och det medför en rad olika risker såsom svaga muskler, skört skelett och dålig rörlighet som i sin tur leder till värk. Stillasittande har också stor inverkan på ämnesomsättningen och hjärt- och kärlsystemet som kan leda till övervikt, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom tillkommer oftast den psykiska delen såsom bristande välbefinnande och ökad stresskänslighet. 

Vår kropp är byggd för att röra på sig och genom pauser får din kropp göra det. Promenaden till kaffemaskinen gör mer än du tror! 

Guiden till en hälsosam arbetsplats

4 tips för att få in mer rörelse under arbetsdagen

  • Höj upp ditt höj- och sänkbara skrivbord några gånger om dagen. Variationen av att sitta och stå är toppen!
  • Sätt påminnelser i kalendern när det är dags att röra på dig
  • Ta dina möten på gående eller stående fot
  • Cykla eller gå till jobbet! Hoppa av bussen eller tunnelbanan en station innan du skulle varit framme

Återhämtning

Hjärnan kan inte vara alert och produktiv timme efter timme under hela arbetsdagen, den behöver stunder av återhämtning. Mycket forskning säger att vi endast kan koncentrera oss en halvtimme åt gången. Pausen hjälper oss och våra kollegor att slappna av från jobbet, för att sen kunna gå tillbaka och vara på hugget igen. Se över om ni kan få till bättre förutsättningar för återhämtning på arbetsplatsen, till exempel genom att skapa en tyst del av kontoret eller ett rum där kollegorna kan ta det lugnt. 

Får ni möjligheten att återhämta er blir ni inte bara mer produktiva när ni väl jobbar, ni förebygger även långvarig stress som kan ge förödande effekter på livet. 

Lästips: Ju fler fikapauser, desto sämre resultat – eller?

Stärker företagskulturen

Det är under pausen som vi har möjlighet att ta en kaffe, prata med våra kollegor och lära känna dem på riktigt. Utan att prata jobb! Det är då vi har den bästa chansen att skapa den där härliga företagskulturen som vi eftersträvar. Har vi inga pauser är det svårt – för att inte säga omöjligt – att få rätt stämning på företaget. 

Ökar energin

Får vi ett avbrott från uppgiften genom att prata lite med våra kollegor, eller till och med ta en liten promenad, så har vi en helt annan energi när vi kommer tillbaka till skrivbordet. Om det även under pausen finns möjlighet att äta ett mellanmål, såsom en frukt, lite yoghurt eller en smoothie, så passar vi även på att fylla på med ännu mer energi för att klara av resten av dagen. En hälsosam fika på detta sätt skapar i sin tur även bra rutiner och minskar sötsuget på köpet.

I kombination med paus ger en hälsosam fika bra effekter för att kunna hålla energin uppe, samtidigt som det får en positiv inverkan på hälsan. Nu när du vet varför pausen är så viktig – ut och uppmana dina kollegor att ta paus, för då garanterar vi att resultaten också kommer att komma.

Vill du veta mer om hur ni kan bli en ännu hälsosammare arbetsplats? Ladda ner Guiden till en hälsosam arbetsplats och läs mer om vilka åtgärder som går att göra!

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg