5 goda kafferecept till höstmörkret

Höj trivseln

Under det mörkare halvåret förtjänar du och dina kollegor lite extra mys på kontoret. Varför inte lyxa till fikastunden lite grann och smaka på något nytt istället för det vanliga kaffet? Tänd ljusen och fram med kardemumman, grädden och pepparkakskryddorna – här kommer fem goda kafferecept ni snabbt kan veva ihop på kontoret!

1. Kryddkaffe med skummigt täcke

En variant av café au lait med nejlika och saffran – ett riktig mustigt fyrverkeri! Recept från Coop.

Ingredienser (4 koppar)

  • 7 dl vatten
  • 1 dl bryggmalet kaffepulver
  • 0.5 g saffran
  • 1 msk hela kryddnejlikor
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk råströsocker

Gör så här

  1. Koka upp vattnet, rör ner malet kaffe och kryddor och sjud ca 1 minut. Låt kaffet dra några minuter.
  2. Hetta upp mjölken och vispa den skummig med visp eller mjölkskummare. 
  3. Häll försiktigt upp kaffet i ett glas eller en mugg, så att inte sumpen kommer med.
  4. Toppa med mjölken, strö på lite kaffepulver och servera med socker.

2. Pumpkin Spice Latte

Kaffe latte med kanel, ingefära, kardemumma, kryddpeppar och muskot. Populär i USA och perfekt till höstrusket! Recept av Jessica Frej.

Ingredienser (2 koppar)

  • 1 tsk “pumpkin spice-kryddor”: 
    • 1 msk kanel
    • 0,5 msk torkad mald ingefära
    • 0,5 tsk muskot
    • 0,5 tsk kryddpeppar
    • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 msk farinsocker
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl nybryggt espressokaffe

Gör så här

  1. Koka upp pumpkin spice-kryddorna, socker och mjölk. 
  2. Vispa kryddmjölken så det skummar.
  3. Häll upp kaffet i två höga glas. 
  4. Häll på den kryddiga mjölken och servera.

3. Julkaffe med kanelstång

Ett mustigt kaffe med grädde och smak av kardemumma och hint av kanel. Recept av Ernst Kirchsteiger.

Ingredienser (4 koppar) 

  • 0,5 msk kardemummakärnor
  • 4 dl nybryggt kaffe
  • 1 dl grädde
  • 4 tsk råsocker
  • 4 kanelstänger

Gör så här

  1. Blanda kardemummakärnorna med kaffebönorna innan malning och bryggning.
  2. Mal och spara lite bönor till garnering.
  3. Vispa grädden.
  4. Häll upp kaffet i en kopp och rör ner en tesked råsocker.
  5. Toppa kaffet med en klick grädde och strö över lite malen kardemumma.
  6. Stick ner en kanelstång i koppen att röra om med.

4. Kryddig kaffe latte på mandelmjölk

En lite mildare kaffedryck med mandelmjölk som bas, förgylld med lönnsirap, kardemumma, kanel och muskot. Recept inspirerat av Josefine Jäger.

Ingredienser (1 kopp) 

  • 2,5 dl mandelmjölk
  • 0,5 dl kaffe
  • 1 krm kardemumma
  • 1 krm kanel
  • 0,5 krm muskot, riven
  • 0,5 msk lönnsirap

Gör så här

  1. Värm mandelmjölken
  2. Blanda ner det nybryggda kaffet tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Häll upp i koppar eller glas.

5. Varm kaffechoklad med chili

Söt och lyxig kaffedrink med mycket choklad och vispad grädde på toppen. Recept inspirerat av Ernst Kirchsteiger.

Ingredienser (4 koppar)

kaffechoklad

  • 2 dl mjölk
  • 4 dl nybryggt kaffe
  • 200 g mörk choklad
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • 1 krm salt
  • 2 dl vispad grädde
  • 4 tsk muscovadosocker
  • 1 krm chilipeppar

Gör så här

  1. Smält choklad i vattenbad.
  2. Värm mjölk och kaffe.
  3. Rör i den smälta chokladen i kaffet tillsammans med socker och en nypa salt.
  4. Klicka på den vispade grädden.
  5. Pudra drycken med chilipeppar och rivet apelsinskal.

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg