Fairtrade eller ekologiskt kaffe? Här är skillnaderna!

Hållbarhet

Att ha “rätt” kaffe på företaget är viktigt, inte minst ur hållbarhetsaspekten. Men hur ska du egentligen veta vilket kaffe ni ska satsa på? Några menar ekologiskt, andra kör uteslutande Fairtrade. Här är skillnaderna som avgör vad som passar just ert företag bäst!

Ett riktigt gott, nymalet kaffe har under lång tid varit tillräckligt för många arbetsplatser. Men för att ta klivet ytterligare och höja hela företagets klimatmedvetenhet är det viktigt att se till hur kaffet faktiskt påverkar – inte bara era medarbetare, utan även omvärlden. 

Fördelarna med Fairtrade-märkt kaffe

Fairtrade, så kallat rättvisemärkt kaffe, återfinns idag i många fikarum runtom i landet. Och det med all rätta – då fördelarna är många och betydande genom hela kedjan av kaffeproduktionen! Fairtrade-kaffe är spårbart, vilket innebär att du med säkerhet vet exakt från vilket land och odling just ditt paket kommer ifrån.

Den allra främsta fördelen med Fairtrade är att du alltid säkerställer att kaffeodlare och anställda arbetar under bättre omständigheter och villkor, genom alla led. Till exempel garanterar Fairtrade att odlaren alltid får en skälig lön för sitt arbete som allra minst täcker de kostnader man har. Detta är ett så kallat minimipris som aldrig får understigas. 

Utöver detta får odlarna även en kaffepremie, kopplat till hur stor deras försäljning är, som sedan används för att hjälpa till att utveckla det lokala samhället på olika sätt. Fairtrade hjälper samtidigt till att utbilda odlare inom miljö och hållbarhet – så att de ska vara bättre rustade för att hantera klimatförändringar och samtidigt minska sin egen miljöpåverkan. Barn under 15 år får heller aldrig arbeta i en Fairtrade-certifierad organisation – en förutsättning för verkligt schysst kaffe!

Fördelarna med ekologiskt kaffe

Ekologiskt kaffe är kanske en av de första varorna man byter till i kundkorgen i matbutiken. Idag är alla medvetna om hur besprutad en stor del av all vår mat är – från kaffe och bananer till vindruvor och paprika – och att välja ekologiska alternativ är helt okomplicerat. Det ekologiska kaffet är odlat utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket både minimerar klimatpåverkan och utsläpp av växthusgaser samt minskar hälsoriskerna för alla de som arbetar på plantagen.

När du äter (och dricker) eko vet du alltså att produkten du får i dig är hel, ren och äkta – en insikt som känns bra i såväl kropp som själ. KRAV och EU-ekologiskt är två märkningar som garanterar att de ekologiska reglerna har efterföljts av odlare och kaffeföretagen från dag ett.  

Vad passar mitt företag?

Den största skillnaden – och samtidigt likheten – mellan Fairtrade och ekologiskt kaffe är hur de matchar våra egna värderingar när det kommer till hälsa, miljö och sociala aspekter. För att veta om ni ska gå på det ekologiska spåret eller satsa på Fairtrade-kaffe i fortsättningen kan det vara värdefullt att gå tillbaka till vad som betyder mest för ert företag, och vilka interna värderingar ni faktiskt kan arbeta för att lyfta mer aktivt.

Lästips: Hur hållbart är ert företag egentligen? Testa dig själv!

Idag är det tack och lov enkelt att välja ett kaffe som är schysst odlat från grunden, och där det finns regler kring såväl besprutning och gödsel som rättvisa villkor och löner till de som arbetar. Dessutom det är faktiskt möjligt att välja dubbelcertifierat hela vägen – kaffe som alltså både är certifierat enligt EU-regler för ekologiskt jordbruk och som uppfyller Fairtrades kriterier. Alla ska kunna känna sig trygga i att få dricka ett pålitligt, obesprutat och rättvist kaffe på jobbet!

Och även om det handlar om några extra kronor per paket är vetskapen om att våra val gör gott helt klart värt det. Både för de som jobbar närmast på kontoret – och för de som jobbar på andra sidan jorden.

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg