Så här kan du hjälpa till att göra arbetsplatsen och hela världen till en bättre plats. Tänk hållbart – det gör vi på Smiling Faces!
Ta vara på muggen – den har kostat mer än du tror
Varje år går det åt över en miljon ton papper för att tillverka pappersmuggar – vilket i sin tur kräver 32 miljoner träd och 100 miljarder liter vatten. Återanvänd din pappmugg flera gånger, det kommer att löna sig!
Det finns fördelar med pappersmuggen! Visste du till exempel att…
- … en pappersmugg har 2,3 gånger lägre miljöpåverkan än en plastmugg?
- … man måste använda en porslinsmugg 64 gånger innan den blir bättre än pappersmuggen?
- … upp till 89% av alla pappersmuggar är lämpliga att återvinna för tillverkning av t.ex. toalettpapper och servetter?
Plant a tree – grow a smile
Fick du med dig en fröpåse från oss under Almedalen? Då har du säkert sett att den innehåller basilika – den perfekta kryddan i grytor, pesto, såser, salladen eller på smörgåsen. En mångsidig – och hållbar! – krydda, helt enkelt!
Så här planterar du din basilika – steg för steg
Basilika älskar värme och sol, och behöver samtidigt mycket vatten för att må bra. Se därför till att den alltid har fuktig jord – men inte genomblöt.
- Fyll en kruka till två tredjedelar med planteringsjord, och resten med såjord. Vattna igenom och låt rinna av.
- Jämna till ytan och sprid ut några frön på toppen. Strö därefter över ett mycket tunt lager av jord och spreja över lite vatten.
- Låt krukan stå ljust och varmt i ett fönster, gärna med lite plastfolie över. Spreja med vatten när det behövs.
- När de första skotten kommit upp kan du ta bort några av dem för att skapa mer utrymme – då kommer plantorna bli kraftigare.
- Vattna regelbundet – men utan att plantorna står blött! Basilikan behöver mer näring än många andra bladkryddor, så därför kan det även vara bra att tillföra lite flytande näring i vattnet när skotten blivit ca 5 cm höga.
- Skörda och njut! Knipsa alltid av bladpar i toppen av plantan – då producerar din planta samtidigt fler nya stjälkar och blad. Ta även bort blomknoppar längs vägen så behåller basilikan sin goda smak.
Tips! Du vet väl att du kan frysa in basilika? Bara knipsa av bladen och frys in dem i en plastpåse, precis som de är. De håller sig fina och fräscha länge!
Våra bästa hållbarhetstips för ditt företag
- Så hållbarhetssäkrar du fikapausen på jobbet
- Hur hållbart är ditt företag? 10 punkter att jämföra med!
- 3 sätt att fika lite klimatsmartare på jobbet
Fler smarta tips och råd för hur du jobbar med hållbarhet genom hela företaget hittar du i vår blogg!