Hållbarhet är något som alla måste tänka på, såväl privatpersoner som företag med tillhörande arbetsplatser. Ett hållbart kontor är ett vanligt begrepp idag – men vad innebär detta och hur når man dit?
Vad innebär ett “hållbart” kontor egentligen?
I den bästa av världar ligger ett hållbart kontor i en grön byggnad – det vill säga en fastighet som är miljöcertifierad efter någon av de olika standarder som finns. Men även om man inte befinner sig i en grön byggnad kan man fortfarande ha ett hållbart kontor! Vad det i grunden handlar om är att med olika metoder minska klimatavtrycket så mycket som möjligt – både för själva kontoret och medarbetarna.
Hållbarhet är ett brett begrepp, och inom detta ryms såväl en ekonomisk som social och miljömässig del. Man bör eftersträva att få dessa delar att samspela så gott det går. På en hållbar arbetsplats återvinner man inte bara pantburkar – utan här mår även personalen bra och alla känner sig delaktiga. Det måste alltså finnas engagemang och en social hållbarhet, och utöver detta måste kontoret även vara hållbart rent ekonomiskt förstås.
11 punkter för att skapa ett hållbart kontor
1. Se över uppvärmningen
Den största miljöboven på kontoret är uppvärmningen. Arbetar ni exempelvis i ett gammalt hus går det åt mycket energi åt att värma upp kontoret. För att minska energiåtgången kan man investera i bättre isolering och tilläggsisolera i huset.
2. Välj energisnål belysning
Ett bra sätt att dra ner på kontorets energiförbrukning är att se över belysningen. Rörelsesensorer är en energieffektiv och bra investering som gör att man aldrig behöver befinna sig i ett mörkt rum, och när ingen är där ska det heller aldrig vara tänt! Om det inte är en möjlig lösning så se till att personalen alltid släcker efter sig – och byt självklart till energisnåla lampor om ni inte redan gjort det.
3. Använd miljövänliga produkter
Ett kontor förbrukar en mängd varor varje dag, så eftersträva så miljövänliga varor som möjligt. Använd KRAV-märkta och ekologiska varor för kaffe, te, frukt och andra livsmedel. När det kommer till rengöringsprodukter – välj gärna Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens miljömärkning, Svanen eller EU-Blomman. Se även över vad ni har för plastpåsar, och om de kan bytas ut mot produkter i något annat material.
4. Välj vegetariskt
Om ni köper in lunch till kontoret – välj vegetariskt i första hand. Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet enormt mycket, mer än vad många tror. En växtbaserad kost släpper endast ut en bråkdel koldioxidutsläpp om man jämför med mat från djurriket. I tillägg till detta går en rad bonusar hand i hand med vegetarisk mat – som exempelvis minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes.
5. Källsortera
Vi är rätt duktiga på att källsortera och återvinna i de svenska hemmen – så se till att det här beteendet även efterföljs på kontoret! Gör det så enkelt som möjligt för de anställda att sortera ut förpackningar i plast, papper, glas och metall samt samla in tidningar och returpapper. Ta han om det som går att återvinna också.
Det bör även finnas behållare för farligt avfall – exempelvis elavfall, batterier och elektroniska produkter som kan innehålla olika miljöfarliga metaller.
6. Undvik onödiga inköp
Dagens ohållbara konsumtion av varor måste förhindras såväl i hemmen som på arbetsplatserna. Ur ett klimatmässigt perspektiv är det inte hållbart att exempelvis riva ut allt och köpa nytt när man ska renovera. Undvik även att köpa in nya saker till kontoret som inte är helt nödvändigt.
7. Köp begagnat eller gör om
Vissa inköp av kontorsmaterial och utrustning kan undvikas genom att istället exempelvis köpa begagnade skärmar till datorerna. Man kan också handla nya produkter av återvunnet material, som att inreda kontoret i en ny heltäckningsmatta – tillverkad av plast från havet! En annan idé, om ni exempelvis ska flytta till nya lokaler, är att fräscha upp de bord och stolar ni redan har genom att måla eller lacka om. Det här är mycket bättre än att köpa möbler ni kanske egentligen inte behöver!
8. Undvik engångsartiklar
Den här punkten säger väl egentligen sig själv – för att skapa ett hållbart kontor: undvik engångsartiklar så gott det går.
9. Väl allt-i-ett-produkter
Om det är möjligt, välj produkter som uppfyller fler funktioner än en. Det kan exempelvis vara en allt-i-ett-skrivare som är skrivare, kopieringsmaskin och scanner i samma maskin.
10. Välj energieffektiva elapparater
Om ni måste köpa in nya elapparater, välj produkter som är certifierade enligt Energy Star. Det är en märkning för energieffektiva elapparater som minskar klimatpåverkan, och kan gälla allt från byggprodukter till batteriladdare.
11. Eftersträva en papperslös vardag
Uppmuntra personalen att minska på sina utskrifter och spara dokument digitalt istället – i den utsträckning det går. Se även över om ni kan använda miljövänligt papper och bläckpatroner för de utskrifter ni måste göra, och glöm inte bort att skriva ut dubbelsidigt när det väl är dags.
Nyfiken på mer om vad ett hållbart företag egentligen innebär – utöver det som handlar om kontoret? Eller om ni faktiskt är så hållbara som ni tror? Jämför ditt företag mot punkterna i inlägget Hur hållbart är ert företag?