hållbar medarbetare

Vad är en hållbar medarbetare?

Hållbarhet, Höj trivseln

Stress, utmattning och psykisk ohälsa är de nya folksjukdomarna. Och allt som oftast grundar dessa sjukdomar i en pressande arbetssituation. Anställda har blivit en kortsiktig slit- och slängvara som byts ut när de har jobbat ut sig. Dessa personer är inga hållbara medarbetare. En hållbar medarbetare är en människa som ska hålla hela livet – både i jobbet och privatlivet. Genom att börja arbeta mer långsiktigt och mer hållbart med sin personal, kommer både företaget, medarbetarna och samhället vinna på det i längden. Vi ska berätta hur!

Utgå från människorna – inte från verksamheten

Vi tror och hoppas att de som driver företag i framtiden har tänkt om. Att vi istället för att utgå från vad verksamheten behöver, utgår från vad de anställda har för behov. Det vill säga – att skapa de bästa förutsättningarna utifrån människorna inom organisationen för att de ska kunna få ihop livet.

Lästips: Hållbara medarbetare = en hållbar arbetsplats

– När jag började på Smiling Faces så sa min chef: “Det viktigaste för oss är att du får ihop ditt privatliv – så att du kan jobba också”, säger Maria Morsing, paus manager på Smiling Faces. En inställning som skapar hållbara medarbetare.

Guiden till en hälsosam arbetsplats

Anpassa arbetslivet efter livets alla andra faser

Oavsett var de anställda befinner sig i livet så har de rätt att få förutsättningarna till att må bra och göra ett bra jobb. Och vad får en person att må bra? Att få ihop privat- och arbetsliv. Från småbarnsföräldern som behöver gå tidigare för att hämta på förskolan, den nyutexaminerade studenten som är på jakt efter ett nytt andrahandskontrakt, triathleten som kämpar för att få ihop sin träning och golfaren som önskar få mer tid på golfbanan. Alla har sina olika intressen och är i olika faser i livet. Som ansvarig över en grupp människor är det viktigt att man har koll på detta och tar hänsyn till det – och oavsett fas så ska alla behandlas lika.

De flesta som exempelvis fått barn och kommer tillbaka till arbetet känner en stor stress. Stress att hinna med att prestera på jobbet. Stress att fortfarande vara en i gänget bland kollegorna. Och stress att samtidigt kunna hämta i tid på förskolan och umgås med sin familj. Det är en stor omställning som kräver mycket av en anställd, men ändå har personen precis lika stor press på sig som innan hen blev förälder. Om ni kan underlätta för i detta fall småbarnsföräldrar så kommer dessa anställda må bättre och prestera bättre.

Skapa hållbara medarbetare

En hållbar medarbetare ska hålla hela livet, inte bara en del av arbetslivet. För att skapa dessa hållbara medarbetare behöver ni titta på en grupp anställda, lära känna och förstå varje individ för att se vad som är mest optimalt för denna grupp. Om det är en person som just nu ligger i hårdträning inför Vasaloppet och behöver träna på lunchen så kanske ni inte ska lägga några möten i anslutning till den. Eller om det är en person som pendlar varje morgon kanske ni inte behöver ha morgonmöte kl 8.00.

Läs mer: 7 tips för att skapa hållbara medarbetare

Försök att hitta enkla knep för att underlätta för de anställda att få ihop sina privatliv, istället för att bara bidra till mer stress. För i det långa loppet kommer det vara den bästa investering ni kan göra för att hela företaget ska må och prestera på topp.

Vill du veta mer om hur ni kan bli en mer hälsosam arbetsplats med medarbetare som mår och presterar bra? Ladda ner Guiden till en hälsosam arbetsplats och läs vidare!

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg