Hur hållbart är ditt företag? 10 punkter att jämföra med!

Hållbarhet

Är ert företag verkligen så klimatsmart som du tror – eller skulle ni kunna vässa till er ytterligare? Här är 10 punkter att jämföra ditt hållbarhetsarbete med! Hur många bockar du av?

1. Vi sopsorterar och återvinner

Något av det allra enklaste ett företag kan göra är att återvinna sitt skräp, oavsett vilken verksamhet man än bedriver. Hos flera företag finns ofta en etablerad process kring att hantera till exempel packmaterial, men på kontoret finns det också möjlighet att göra en sopsorteringsinsats. Plast, papper, metall, glas och pant är bara det mest grundläggande – kanske ni även kan steppa upp och börja kompostera?

2. Vi har en klimatsmart arbetsplats

Ju större företaget är, desto viktigare är det att tänka på hur klimatsmarta själva lokalerna är. Men även om du bara har ett litet kontor vill ni såklart optimera såväl energiförbrukning som ventilation och värme. Ni har sannolikt bytt till led-lampor och uppladdningsbara batterier för länge sen – men hur ofta använder ni ekoprogrammet på diskmaskinen? Vågar ni sänka inomhustemperaturen med två grader? Har ni många medarbetare som ofta arbetar på distans eller befinner sig ute på kundmöten kanske ni till och med ska överväga att skaffa mindre lokaler. Den allra mest klimatsmarta arbetsplatsen är den som är minst!

3. Vi värdesätter pauserna

Ett hållbart företag är inte mer hållbart än människorna som arbetar där. För att öka kvaliteten på hela verksamheten behöver ni värdera avbrott i arbetet lika högt som den faktiska arbetstiden. Genom att uppmuntra medarbetarna till att ta regelbundna pauser där de både får chans att vila, hämta energi och dela inspiration med varandra på olika sätt kommer ni att öka välmåendet i hela företaget. Dessutom framstår ni som medvetna och progressiva!

Lästips: Så får du medarbetarna att ta pausen de förtjänar! 

4. Vi uppmuntrar till hälsosamma val

Förutom att låta hjärnan få vila är medarbetarna i ett hållbart företag även till stor del beroende av träning och andra hälsosamma val. Även detta är något företaget aktivt bör bidra och uppmuntra till. Friskvårdsbidrag, massage eller gemensamma träningspass tillhör vanligheterna på många arbetsplatser. Missa heller inte möjligheten att byta ut bullarna på fredagsfikat mot rawbars, färskpressad juice eller smoothies! Ett “nyttigare” alternativ är ofta uppskattat av många – det ökar inte bara den goda hälsan utan även er trendfaktor!

5. Vi har hållbara produkter och tjänster

Hållbarhet på kontoret letar sig även in i minsta produkt eller tjänst ni faktiskt är beroende av för att få verksamheten att gå runt. Från lokalvård och budfirmor till arbetsutrustning och inredning – allt går att förbättra! Och även om ni inte ska riva ut alla era toaletter för att ersätta dem med snålspolande motsvarigheter kanske ni skulle kunna spara både miljö och pengar på att installera en kran med bubbelvatten istället för att rada upp burkar i kylskåpet?

6. Vi har miljömärkta livsmedel

Frukt och fika är återkommande inslag hos majoriteten av alla företag – fikapausen erbjuder därför ett ypperligt tillfälle att börja hållbarhetssäkra de livsmedel ni har på jobbet! Bjuder ni kanske till och med medarbetarna på frukost eller lunch ibland? Då kan det vara trevligt att välja klimatsmarta alternativ även här. Gör en översikt på certifieringar, KRAV eller Fairtrade-märkningar, närproducerade råvaror och ekologiska produkter – du kommer att bli förvånad över hur många miljömärkningar som finns!

Lästips: Så hållbarhetssäkrar du fikapausen på jobbet

7. Vi arbetar smart

Hur ser arbetsbelastningen ut på kontoret? Sitter folk och rullar tummarna under vissa tider på dagen (månaden, året) – och fullkomligen drunknar i arbete under andra perioder? Det är inte heller hållbart! Genom att vara proaktiva och arbeta smartare – både när det kommer till belastning och fördelning av arbetsuppgifter – kan ni effektivisera och avlasta era medarbetare, och på så sätt få ett mer hållbart arbetssätt. Det kan handla om något så simpelt som att försöka lägga alla kundmöten på en specifik ort till samma dag – att åka tåg istället för flyg, eller att börja hålla digitala möten istället för fysiska.

8. Vi har klimatmedvetna leverantörer

Har ni koll på hur hållbara era leverantörer är? Genom att säkerställa att de har rätt typ av klimat- och miljöcertifieringar för sin verksamhet, att de samordnar sina leveranser till er samt har en bra personalpolitik och erbjuder ärliga produkter och tjänster i grunden – ja, då har ni kommit en lång bit på vägen med att bygga upp ett hållbart företag ur alla aspekter.

9. Vi har spårbara produkter

Företag som vill ta steget ännu längre i sitt hållbarhetsarbete ser även till att ha spårbara produkter när det är möjligt, exempelvis papper. Dessutom finns dokumenterad spårbarhet på Fairtrade-produkter – så har du investerat i rättvisemärkt kaffe, bananer eller choklad till fikapausen kan du också känna dig trygg i att du vet precis varifrån produkten kommer.

10. Vi klimatkompenserar!

Ett riktigt hållbart företag värnar inte bara om välmående medarbetare, ekologiska bananer eller klimatsmarta arbetssätt – utan kompenserar även för sin förbrukning! Allting går att klimatkompensera – från elförbrukningen till engångsmuggarna i fikarummet. Det finns företag som arbetar specifikt med att mäta och utvärdera klimatpåverkan på företagsnivå, och som ser till att det planteras träd för er räkning som kompenserar för koldioxidutsläppen ni gör. Vissa företag har till och med tagit ett steg längre och börjat arbeta med positiv klimatpåverkan – till exempel hamburgerkedjan Max. Hållbarhet 2.0!

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg