stand up möte

Sitta, stå eller gå? Så håller vi möten framöver

Hållbarhet, Höj trivseln

Hur skapar man effektiva möten egentligen? Handlar det bara om att hålla de så korta med så högt tempo som möjligt – eller kan hela arbetsmiljön vara en bidragande faktor till resultatet? Här är de främsta fördelarna med olika typer av möten!

Många möten hålls fortfarande traditionellt runt konferensbord – oavsett syfte, hur många som deltar, eller längd på mötet. Det är en orubblig kultur som många är vana vid; en plats att samlas på med många bra tillbehör såsom whiteboardtavla, skärm, konferensljud och en miljö där man kan stänga om sig för att inte bli störd eller störa andra. Men det finns många alternativ till sittande möten som medför stora fördelar både för hälsan och kreativiteten!

Walk-and-talk – promenadmöten

Gående möten är också en trend som blir allt populärare på företag – framför allt när det handlar om att främja god hälsa bland medarbetarna. Men en walk-and-talk är inte bara bra för välmåendet, utan kan även sätta fart på tankarna och kicka igång kreativiteten lite extra. Frisk luft, ljus och rörelse är en utmärkt idé om man kört fast i ett projekt, har problem med en särskild utmaning eller fastnar i att älta samma saker om och om igen under mötena!

Lästips: Kicka igång kreativiteten med en annorlunda kafferast

Promenadmöten funkar framför allt bra två och två, eller för en mindre grupp på upp till fem personer. Som för alla möten är det viktigt att sätta en tydlig agenda och dokumentera idéer och beslut genom att spela in eller ta korta anteckningar i mobilen. Ett tips är att ha bekväma skor och välja en promenadrunda fri från bullrig trafik, gärna med grönska eller vatten längs vägen.

Stand-up-möten och möten som hålls stående

Att hålla möten stående är en populär trend som växer sig allt starkare. Så kallade stand-up-möten hålls så gott som varje vecka på de flesta företag, och passar framför allt för snabba avstämningar. Mötena blir korta och effektiva och det är lättare att fatta beslut.

Ni har säkert höj- och sänkbara skrivbord på ert kontor – men glöm inte att ni även kan investera i liknande konferensbord!

Roligare alternativ till vanliga stolar

För de som inte kan eller vill stå av någon anledning finns det idag många alternativ till den vanliga skrivbordsstolen, som ändå aktiverar kroppen – och hjärnan. En pilatesboll exempelvis aktiverar fler av musklerna i bålen, vilket är bra för att stabilisera ryggen och ge bättre hållning över skuldror och axlar – om du inte säckar ihop det vill säga! Dålig hållning uppstår framför allt efter långt stillasittande, så därför kan en pilatesboll framför allt vara ett bra alternativ till stolen vid kortare möten.

Skrivbordscykel eller gångband är också bra alternativ som är än mer aktiverande för den som vanligen tillbringar mycket tid vid skrivbordet. Nyckeln är att lyckas hitta rätt tempo som ökar pulsen en aning, utan att man blir svettig. Rätt mängd motion gör att du får igång blodcirkulationen och höjer både syresättningen, tankeverksamheten och kreativiteten.

Tänk på att även korta möten vid skrivbordet blir mer effektiva med lite rörelse – så ha gärna en extra cykel ledig, eller höj skrivbordet när kollegan kommer.

Den viktigaste trenden för bra möten: ergonomin!

Oavsett om ni väljer att satsa lite extra krut på stående möten, eller fortsätta med de klassiska konferensrumsmötena, så är det viktigt att tänka på ergonomin. Många har ont i rygg, axlar och nacke på grund av att man jobbar mycket sittandes, samtidigt som man faktiskt sitter fel.

En god ergonomi är precis lika viktig i ett möte som vid det egna skrivbordet – framför allt eftersom vi tillbringar över 20 % av våra totala arbetstid i möten. En bra utgångspunkt är att sitta med stöd för bägge fötterna, och sträva efter en god hållning. En hopsjunken ställning begränsar dessutom andningen, vilket gör det svårt att hålla sig pigg och alert.

Tips!
Långt möte med flera olika moment? Dela upp det så att ni sitter ner och granskar detaljer, står när någon håller en presentation och tar en promenad för att diskutera lösningar. Viktigast är variationen – man ska varken behöva få träsmak eller ont i höfterna!

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg