3 sätt att fika lite klimatsmartare på jobbet

Hållbarhet

Ett hållbart företag driver mer engagerade medarbetare, nöjdare kunder och en känsla av trygghet och stolthet. Här är tre enkla sätt att skapa en hållbarare paus på jobbet – så ert fika kan smaka lite godare även i själen!

1. Erbjud ekologisk frukt (och se över svinnet)

Frukt brukar vara en av de mest självklara förmånerna på många kontor, oavsett storlek på företaget. Men har du funderat på vilken typ av frukt ni faktiskt erbjuder medarbetarna? Idag är det enkelt att abonnera på fruktkorgar som både är anpassade efter säsong (så ni undviker att få torra apelsiner transporterade över halva jorden), men också innehåller den mängd ni faktiskt äter. För handen på hjärtat – hur många lite halvskruttiga äpplen har inte legat kvar i botten när den nya korgen kommer?

Genom att se över vilken frukt ni får, hur den transporteras och vad som händer med det som blir över, kan ni optimera era fruktbeställningar och råda bot på svinnet, samtidigt som ni aktivt gör ett hållbart val. Ett bra första steg är att byta ut bananerna mot ekologiska – det brukar vara en av de mest besprutade av alla frukterna i korgen!

2. Låt mjölken få sällskap av veganska alternativ
Tips-till-office-managern-för-att-alltid-ligga-steget-före

Många är vi som älskar mellanmjölk i kaffet – en klassiker som återfinns i majoriteten av kylskåp runtom i Sveriges alla fikarum. Men visste du att det finns en hel uppsjö av andra mjölkliknande drycker att förgylla fikastunden med?

Genom att erbjuda växtbaserade alternativ som komplement till den klassiska mjölken kan vi göra en insats – både för vår gemensamma klimatpåverkan och de kollegor som är allergiker, laktosintoleranta eller veganer. Sojamjölk eller havremjölk är bara en liten del i detta, men kan vara ett stort steg för många företag. Inte minst kommer medvetenheten kring det att bidra till att ni framstår som en mer attraktiv arbetsgivare!

Förutom att utöka mjölkhyllan i kylen med veganska alternativ är det också värdefullt att se över mängderna. Saknas det mjölk varenda onsdagseftermiddag så att någon behöver springa till affären på hörnet för ett par liter – eller är det tvärtom flera paket som passerat utgångsdatum på måndagen? I ett hållbart företag bör inte en enda droppe få gå till spillo! Be er leverantör att ta en titt på er förbrukning och uppdatera er leverans enligt behov, så du slipper oroa dig för svinn eller stress i framtiden.

Lästips: Hur hållbart är ert företag? 10 punkter att jämföra mot!

3. Investera i kaffe som smakar gott även i själen!

Har du koll på hur många koppar kaffe som går åt varje dag på ert kontor? Varje vecka? Månad? År? Att investera i riktigt bra och gott kaffe – oavsett om du väljer Fairtrade eller ekologiskt – är sannolikt en av de viktigaste sakerna du kan göra för att skapa en mer hållbar fikapaus. För ett kaffe ska smaka gott även i själen! Samtidigt är det inte bara själva kaffet som påverkar miljön. Allt från kaffemaskinens elförbrukning till mängden pappersmuggar som går åt är avgörande för er miljöpåverkan. Även här kan du ta hjälp av er fikaleverantör för att göra en djupanalys av hur ni kan bli mer hållbara.

Läs mer om hur vi på Smiling Faces jobbar med hållbarhet.

Make us smile - dela detta inlägg:

Fler inlägg