Från första fröet

Från det att bönan planterats tar det 3-4 år för kaffeplantan att bli färdigvuxen och ett produktivt kaffeträd. Det fullvuxna kaffeträdet blommar med stora vita jasmindoftande blommor, därefter självpollinerar den och blommorna blir till röda kaffebär. Bären skördas genom att plockas för hand. Kaffe med riktigt hög kvalitet är endast gjort på de röda mogna bären, det betyder att kaffeodlaren behöver återvända till plantan flera gånger för att plocka bären vart efter de mognar. De två vanligaste kaffesorterna är Arabica och Robusta, två bönor som ger väldigt gott kaffe med olika karaktärer.

Kaffet bearbetas till perfektion

Bären bearbetas på olika sätt för att få ut fröet – kaffebönan. Det finns olika metoder för bearbetning, men den vanligaste är att låta bären torka och sen avlägsna skalet, eller att med maskiner ”skala” bären efter ett dygn. Då får du fram gröna kaffebönor som varierar i kvalité och storlek. Innan bönorna är redo att bli det kaffe vi dricker måste de sorteras, torkas och skickas till ett rosteri.

Smakerna rostas fram

Orostat kaffe smakar i stort sett ingenting, därför måste bönorna gå igenom en förädlingsprocess – en rostning. Rostningen utvecklar smaken och karaktären hos bönorna, med upphettning får du fram aromoljorna som fördjupar smaken. De gröna bönorna läggs i rosten under kontinuerlig omrörning, de hettas upp från 200 grader upp till cirka 290 grader. Hur länge de får rostas bestämmer karaktären. En kortare rostning ger en mildare smak, och skapar ett mjukt kaffe. Medan mörkrostning utvecklar intensivare och djupare toner. När du har uppnått den rostningsgrad du vill ha, kyler du snabbt av bönorna för att stanna processen.

Mala fram aromen

Från det ögonblicket kaffet mals börjar det att oxidera. Syret i kaffet bryter ner aromämnena men lämnar kvar syran. Därför är allt färdigmalt kaffe vakuumförpackat – då bibehåller kaffet sin smak. Med en egen kaffekvarn eller med en kaffemaskin med kvarn görs kaffet a la minute. Alla aromämnen bibehålls och kaffet blir helt underbart.

 

Hur mycket kaffet ska malas bestäms av vilken bryggmetod som ska användas. Espresso eller mokabryggning kräver mer finmalet kaffe eftersom bryggtiden är kortare. Medan kokkaffe eller brygg behöver lite grövre malning.

En kopp njutning

Det tar cirka fyra år från böna till bryggning att skapa den njutning vi får av en kaffekopp. Med en modern kaffemaskin tar det dig 20 sekunder till en minut att brygga det, och ibland ännu snabbare att dricka upp det. Det tåls att tänkas på.

Kontakta mig

Är du intresserad av en historisk kaffepaus eller vill veta mer om hur vi kan göra din paus fantastisk, är du välkommen att kontakta oss.

 

Ring mig på 08-400 21 542, så bjuder jag på en fika med underbart kaffe. Eller maila direkt på johan.forsell@smilingfaces.se så kontaktar jag dig.